Топ 5 помилок, які зупиняють справу про банкрутство

Адвокат, старший юрист Юридичної компанії  «NOBILI»    Меше Олексій

Топ 5 помилок, які зупиняють справу про банкрутство

Провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника та за наявності відповідних підстав, які вказують на неплатоспроможність чи її загрозу. Ми проаналізували судову практику пов’язану із залишенням заяви фізичної особи про неплатоспроможність без руху. До цього призводять неподання боржниками повного пакету документів, а саме:
1. Фізичні особи до заяв не додають докази сплати судового збору (не здійснюють оплату судового збору) та не додають докази авансування на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці (не здійснюють авансування).
2. Фізичні особи не додають до своїх заяв проект плану реструктуризації боргів.
3. До заяв не додаються декларації про майновий стан за 2016 та 2017, 2018, 2019 роки, які повинні відповідати наказу Міністерства юстиції України №2627/5 від 21.08.2019 року.
4. Є випадки коли не подаються докази звернення заявника до відповідних офіційних джерел щодо отримання інформації про членів сім`ї, яка необхідна йому була для заповнення розділу ІІ та ІІІ декларацій про майновий стан.
5. Дуже часте явище – це не надання суду довідки про всі наявні рахунки відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні із зазначенням розміру грошових коштів на таких рахунках.
Загалом, основною проблемою є нерозуміння фізичними особами свого права на звернення, оскільки таке право виникає при наявності відповідних підстав.