Наталія Тищенко, Артем Ковбель: як не продивитися злодійство в компанії, і при чому тут банкрутство

Тищенко Наталія
Арбітражна керуюча,
Керуюча партнерка
Юридичної компанї Nobili

 

Наталія Тищенко, Артем Ковбель: як не продивитися злодійство в компанії, і при чому тут банкрутство

Коли компанія виявляє факт корпоративного шахрайства і звертається до нас для розслідування, найчастіше – вже пізно:

– активи до того моменту давно вкрадено / викрадені / реалізовані;

– менеджер звільнений, написав заяву на звільнення або втік в іншу країну;

– бізнес впевнено прямує до нуля, зобов’язання в рази перевищують активи.

І ось це дивно. Шахрайство, яким би хитрим не було, так чи інакше впливає на компанію, на показники її прибутку, витрат та інше. Але практика показує, що власники змін в цифрах не помічають. І часто тому, що не знають, на що дивитися.

Спробуємо це виправити. Розберемо метрики, які відразу сигналізують про ризик крадіжки всередині компанії.

Для зручності ми розділили їх на дві групи. Перша буде цікава бенефіціарам, які вклалися в бізнес і не хочуть втратити свої вкладення, друга – кредиторам, які не бажають випустити з уваги позичальників.

Метрики для бенефіціарів

  • Фінансовий важіль (англ. – leverage) – співвідношення позикового капіталу і власних коштів. Якщо цей показник падає – зростає кредиторська заборгованість (обсяг позикових коштів у порівнянні з розміром власного капіталу). Чим сильніше падіння – тим вище ймовірність шахрайства всередині компанії;
  • Різке падіння виручки компанії – свідчить про зменшення обсягу продажів, а обсяг продажів, в більшості випадків свідчить про зменшення частки ринку. Якщо об’єктивних причин для цього не було – привід задуматися про внутрішній саботаж;
  • Падіння розміру грос маржі (англ. Gross margine). Гросс маржа – це обсяг продажів в грошовому обчисленні за мінусом собівартості. Її різке падіння свідчить про збільшення витрат, що може говорити про навмисне збільшення витратної частини. А це вже ознака виведення грошей за периметр активу.
  • Падіння показника EBITDA (англ. Earnings before interest, tax. Appreciation and amortization) – прибуток до вирахування відсотка за кредитом, податків і амортизації. Падіння цього показника говорить про збільшення витрат, причиною збільшення яких можу бути штучно завищені витрати шляхом оплати грошей на фіктивні підприємства.Всі чотири метрики потрапляють в категорію «must control». Акціонери і власники повинні регулярно їх перевіряти, фіксуючи всі зміни.

Метрики для позичальників і фінансово-кредитних інституцій

  • Активні зміни в складі учасників і керівництві. Нові учасники найчастіше є номінальними, за якими вже числиться з десяток компаній. Особливо актуально зараз, коли ймовірність нести субсидіарну і солідарну відповідальність за мінуса стала реальністю в зв’язку з реформуванням банкротних законодавства. Хоча кримінальне провадження про доведення до банкрутства існувало і раніше, але воно рідко доходило до логічного завершення. Сьогодні ж наявність такого інструменту, як банкрутство, дозволяє за результатами Форензік і відповідного фінансового аналізу арбітражного керуючого залучити до матеріальної відповідальності керівника, а також відшкодувати відсутню суму кредиторських вимог за рахунок бенефіціара боржника.
  • Зміна юридичної адреси. Популярними останнім часом стають важкодоступні місця на непідконтрольних територіях.
  • Перейменування компанії. Досить часте явище. Допомагає компаніям з ім’ям і великими оборотами тихо піти з ринку.
  • Зменшення кількості співробітників. Найчастіше відбувається одномоментно і масово. У більшості випадків до останнього залишаються працювати керівник і бухгалтер, які і займаються «підчисткою» залишилися активів і документів.
  • Доменне ім’я – це перше, за що перестають платити правовласники. Закриття сайту і блокування домену можна побачити практично у всіх йдуть з ринку компаніях.
  • Відчуження об’єктів інтелектуальної власності. Якщо ім’я боржника представляло цінність для власників, то воно обов’язково перепродується на дружню компанію, щоб не розгубити клієнтів. І це легко простежити за реєстрами.
  • Наявність ряду кримінальних справ – це завжди говорило про неохайність керівництва компанії.
  • Наявність корпоративних суперечок. З власного досвіду – наявність таких суперечок практично завжди призводить до банкрутства компанії або її більш варварському відходу з ринку.
  • Наявність судових рішень про стягнення заборгованості, недоїмка перед податковою і залежалися виконавчі провадження – говорить про небажання платити по боргах і, можливо, вже виведеному майні.
  • Виведення майна. Рідко, хто хоче залишати своє нажите добро на розтерзання кредиторам. Як правило, майно продається за заниженою ціною, щоб мінімізувати витрати за такими угодами, і на афілійованих осіб, щоб мінімізувати ризики шахрайства. Кодекс по процедурам банкрутства дає шикарний інструмент для визнання таких угод недійсними. Надалі, майно, виведене за 3 роки до відкриття процедури банкрутства, повертається до ліквідаційної маси боржника і йде на погашення кредиторських вимог.

Таким чином, банкрутство стає хорошим інструментом для проведення процедури форензик в разі неможливості отримати доступ до документів, а форензик є інструментом, який попереджає банкрутство і запобігає втраті активів.

Наталія Тищенко, керуючий партнер Nobili.

Артем Ковбель, старший партнер Vigilant Forensic Botique, аудитор, member ASIS, ACFE, ASCP