Коли не варто поспішати фізичній особі із банкрутством?

Адвокат, керівник судової практики

Юридичної компанії  «NOBILI»    Меше Олексій

 

Коли не варто поспішати фізичній особі із банкрутством?

 

Із поданням заяви про неплатоспроможність, фізична особа має подати спеціальні декларації про майновий стан у справі про неплатоспроможність за 3 роки, що передують банкрутству.

Тому, якщо у фізособи за 3 роки до початку банкрутства були вчинені певні правочини, то таке банкрутство може зашкодити.

До таких правочинів можуть бути віднесені:

– продаж цінних речей при якій були розрахунки готівкою чи іншим шляхом;

– продаж нерухомості або інших активів, ціна яких є нижчою за ринкову;

– обмін активів на невигідних умовах для боржника;

– отримання кредитів для особистих цілей, які здебільшого спрямовані на створення боргу та отримання підстав звернення до суду про банкрутство.

– договори із родичами, які є нелогічними чи економічно незрозумілими;

– договори із родичами по продажу активів (квартири, будинку, автомобіля) із подальшим розривом сімейних відносин (розірвання шлюбу).

В процедурі банкрутства фізособи, такі операції будуть досить пильно розглядатися та аналізуватися судом та арбітражним керуючим. І якщо стане зрозумілим, що такі операції були спрямовані на збільшення заборгованості, створення умов банкрутства із метою уникнення оплати боргів, то у фізичної особи можуть бути значні проблеми, а такі договори можуть бути визнані недійсними.

У таких ситуаціях ми пропонуємо чекати сплину 3 років, а то і більше. Але якщо питання банкрутства стоїть досить гостро, то ми радимо звернутися до спеціалістів, які проаналізують всю ситуацію, документи, фінансовий стан та підготують повний аналіз неплатоспроможності фізособи для перспективи звернення із заявою до суду про неплатоспроможність.