Шпаргалка для потерпілих

Вячеслав Зьома
Керівник практики кримінального процесу і захисту бізнесу Юридичної компанії  «NOBILI»

Шпаргалка для потерпілих

Ця стаття присвячується порадам як діяти, якщо відносно Вас було скоєно злочин. Тобто Ви є потерпілим від злочину. Щиро бажаю, щоб такого не відбулося. Але як то казали древні римляни – попереджений – значить озброєний.

Потерпілим відповідно до статті 55 Кримінально-процесуального кодексу України, є у нашому випадку фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди. Випадки, коли потерпілим є юридична особа у цій статті ми не розглядаємо.

Найчастіше з чим стикаються люди у повсякденному житті і стають потерпілими – це злочини проти життя і здоров’я, і злочини проти власності.

Якщо простою мовою, злочини проти життя і здоров’я – це заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеню важкості. Наприклад коли відбулася бійка, або навіть завдано одного удару – це вже заподіяно тілесні ушкодження, і за це передбачено кримінальну відповідальність.

Злочини проти власності – умисні дій внаслідок яких людина позбавлена власності. Тобто коли у людини щось вкрали, видурили у шахрайській спосіб, витягли з карману, з будинку, вирвали з рук, скоїли розбійний напад і привласнили. А як наслідок позбавили права власності на певну річ.

На що необхідно звернути увагу і як діяти, якщо відносно Вас вчинено злочин. Або тільки готується? Поради наступні:

Головне чітко зрозуміти пріоритети. Якщо відносно Вас вчиняють злочин, головне це Ваше життя і здоров’я. Тому під час нападу, якщо Ви спеціально не готувались для опору від нападу і не маєте зброї. Або коли маєте зброю, але не вмієте її застосовувати – краще швидко біжіть. Як казав Сунь Цзи – найкраща битва та якої не було. При чому бігти необхідно в сторону людних місць, і варто дуже голосно кричіть про допомогу. Щоб привернути увагу. Головне щоб Вас почуло якомога більше людей – хтось з них може допомогти або хоч викликати поліцію.

Якщо Ви побачили підозрілих осіб, які йдуть за Вами. Намагаються зайти разом у під’їзд, туляться до Вас у транспорті – не чекайте коли на Вас нападуть чи викрадуть Ваше майно. Зверніться до найближчого поліцейського на вулиці, військового – будь якої людини, яка викликає довіру. Поясність, що саме Вас лякає, хто переслідує. Не бійтеся здаватись смішним (смішною) чи дивакуватою. Краще так, ніж стати жертвою злочину. В трактаті «Мистецтво війни» Сунь-цзи є «Правило ведення війни». Яке полягає у тому, щоб не покладатись на те, що ворог не прийде. А покладатись на те, чим я зможу його зустріти. Не покладатись на те, що він не нападе, а покладатись на те, що я зроблю напад на себе неможливим для нього.

Якщо нападу не уникнути – захищайтесь, застосовуйте зброю і сторонні предмети. Краще потім захищати себе у суді, ніж загинути під час нападу. Звертайтесь до перехожих, жодних обмежень у цих випадках не має. Кримінальна відповідальність виключається у випадку необхідної оборони, крайньої необхідності.

Частина 2 статті 36 КК України встановлює – кожна особа має право на необхідну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

Необхідна оборона не дуже просте й зрозуміле поняття, через відсутність чіткої судової практики і доволі складної конструкції з одночасного дотримання декількох умов таких як необхідність і достатність заподіяної шкоди, наявність загрози – тобто наявності стану необхідної оборони і так далі.

Відповідно до визначення терміну – необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також суспільних інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Крайня необхідність – це вимушене заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам з метою усунення загрожуючої небезпеки, якщо вона в даній обстановці не могла бути усунена іншими засобами і якщо заподіяна шкода є рівнозначною або менш значною, ніж шкода відвернена.

Наразі дуже актуальне питання необхідної оборони у контексті справи відомого активіста Стерненко Сергія. Цьому необхідно приділити окрему статтю, тому тільки окреслимо певні межи необхідної оборони. Але пам’ятайте головне – перевищення меж необхідної оборони, хоча й передбачає кримінальну відповідальність, проте виключно у випадку заподіяння суттєвих тілесних ушкоджень – більш важких ніж тілесні ушкодження середнього ступеню важкості. Те саме стосується і випадку заподіяння тілесних ушкоджень злочинцю під час затримання. Якщо простіше, за розбитий ніс нападника кримінальної відповідальності для потерпілого не настане. Як у випадку захисту, так і у випадку його затримання. Це ж розповсюджується і на перехожих, які затримують нападника. Проте будьте уважні, бо самозахист відсутній, коли тілесні ушкодження заподіяні з метою помсти або не з метою затримання.

У випадку, якщо все ж таки злочин відносно Вас скоєно, викликайте поліцію. І швидку допомогу, якщо Вам або оточуючим заподіяно тілесні ушкодження. Це необхідно по-перше – для того, щоб зберегти здоров’я, і, по-друге, щоб зафіксувати наявність заподіяних тілесних ушкоджень. Бо в подальшому це буде доказом наявності у Вас цих тілесних ушкоджень.

Наступні рекомендовані кроки – до приїзду поліції:

– встановити і записати телефони і анкетні дані людей, які є свідками злочину, або бачили злочинця, транспортний засіб, на якому він поїхав, його номер інші деталі;

– з’ясувати наявність відеокамер на сусідніх будівлях і конструкціях, домовитись із власниками цього обладнання про зберігання цих відеозаписів;

– сфотографувати на власний телефон місце злочину, крупним планом важливі сліди злочину або зробіть відеозапис.

В подальшому всі ці речі, і фіксація може бути доказом під час розслідування справи і зіграти вирішальну роль для позитивного вирішення Вашої справи.

Всі ці обставини події обов’язково необхідно повідомити працівникам поліції письмово як під час складення пояснення, так і під час допиту в якості потерпілого. Вони ж мають прийняти від Вас заяву про скоєння відносно Вас злочину чи протокол прийняття усної заяви про вчинення злочину і всі наявні докази.

Наступна стаття продовжить послідовність дій під час із зверненням самостійно із заявою про вчинення злочину до райвідділу і подальшу взаємодію із слідчим.

Звісно наведені поради, це не є універсальний алгоритм дій для всіх можливих дій і випадків, але й він, я сподіваюсь за потреби стане Вам у пригоді.

 

І пам’ятайте головне, якщо Вам вдалося зберегти Ваше здоров’я і життя, Ваші близькі також зберегли своє здоров’я і життя – Ви вже перемогли!