Скільки часу має пройти, щоб ворогуючі сторони почули одна одну?

Переговорник і медіатор, керівник практики альтернативного вирішення споровЮрідіческой компанії «NOBILI» Вадим Рахліс

 

Скільки часу має пройти, щоб ворогуючі сторони почули одна одну?

Хотілося б почати серію публікацій про Школу кризових Переговорів, яка нещодавно почала діяти! І перше, про що хотілося б написати, про найголовніше питанні: Досягнення миру в країні! І перше що потрібно зробити, щоб зупинити війну, визнати, що вона є, тобто існує агресія з боку Росії!

Пам’ятайте Стейнера Бріна, який протягом 5 років розрулював конфлікт в пострадянській Югославії! Так ось у нас з ним одна стратегія! Я прийшов до такої стратегії через багато років переговорного процесу і написану дисертацію і Підручник, який тільки вийшов! Скільки часу має пройти, щоб ворогуючі сторони почули одна одну? Я вже давно усвідомив, які довгі стадії можуть бути пройдені до можливого моменту примирення.

Перше – це розуміння однієї зі сторін, що діалог необхідний. Друге – бажання і внутрішня готовність вступити в спілкування.

Третє – знаходження сміливості зробити пропозицію другій стороні вступити в діалог.

Четверте – етап висловлювання кожною стороною своєї позиції, своєрідні дебати, які більше нагадують монологи.

П’яте – прихід до того, що не тільки моя правда – правда. Впоратися зі своєю гіркотою і трагедією, проживаючи ненависть і образу на навколишній світ. Почути, що не тільки я потерпілий. Визнати, що ворог теж постраждав. І в цьому наша схожість.

Шосте – етап постановки питань. Зацікавленість почути відповідь, а не запропонувати свій.

Сьоме – обмін думками та ведення діалогу. Під час обговорення та зустрічей з різними діячами держави я намагався донести цю стратегію і вони почули ці етапи. Хтось виразно говорив, що навіть і в думках не бачить можливість ведення діалогу. Хтось, про свою неготовність сідати за стіл переговорів. Хтось, забуваючи про діалог, як про засіб спілкування, розповідав про свою правді. Але були і ті, хто вже має миротворчий досвід і пропонує конкретні шляхи інтеграції. Наприклад, Олександр Кудінов та ін.

Є у нас Учасники переговорів, готові простягнути руку допомоги і підтримки і важливо їх побачити і цю допомогу прийняти не за гроші і славу а за честь країни! На проходження всіх етапів можуть піти роки. Стейнар, який п’ять років вів переговори з кожним про повторне пропозиції зустрітися. Вдуматися, 5 років !! Просто зібратися і провести зустріч. А у нас в суспільстві є свої Стейнаром Брін? Відповідаю, є люди, які не беручи позицію нічиєї сторони виконають довгу місію, спрямовану на примирення! Маю велику надію, що державні діячі почують нас, тому що дорогоцінний час іде, ескалація конфлікту триває, а наше бездіяльність призведе до того, що на зближення доведеться витратити часу в десятки разів більше.

А поки я ще і ще раз даю зрозуміти важливий момент. Викладати навички діалогу, більше розповідати про діалог, виробити повагу до спілкування, вчити навичкам медіації та переговорів, вчитися бути посередниками – ось напрямки, на які варто звернути увагу вже зараз у нашій спільній однієї Україні. Тому займаюся не тільки з Нац поліцією і бізнесом але і з дитячими групами переговірників і сім’ями. Як зробити неможливе: повернути світ в Україні? На думку Кравчука та ін. Наших діячів! Правда, для цього потрібна діалогова армія і одне нове покоління.