Як збільшення повноважень арбітражних керуючих вплине на суди, боржників та ринок АК?

Не секрет, що банкрутство та окремі процедури потребують уточнення, доопрацювання та вдосконалення. У більшості випадків гостро стоїть питання про забезпечення арбітражного керуючого роботою, оплату його праці та скорочення часу розгляду певних стадій у банкрутстві.

Надати певні можливості із забезпечення роботою арбітражних керуючих, гарантувати оплату винагороди та скоротити строки певних процедур чи навіть наблизити їх до визначених Кодексом строків, зможе переформатування досудового порядку підготовки та подання заяви про банкрутство (неплатоспроможність). Суть такого переформатування – це надання арбітражним керуючим певних повноважень в досудовому процесі, тобто на стадії підготовки документів до їх подання до суду.

 

“Монополія арбітражного керуючого” 

Поряд із «адвокатською монополією» можна встановити «монополію арбітражного керуючого» в провадженнях про неплатоспроможність, оскільки адвокати здійснюють представництво боржника чи окремих кредиторів, не будучи при цьому арбітражними керуючими. На мою думку, варто встановити на законодавчому рівні можливість представництва учасників справи про банкрутство виключно арбітражними керуючими, як це передбачено кримінальним законодавством. Банкрутство відіграє значну роль в економіці держави та її становленні. Процес банкрутства має свою специфіку та тонкощі, а тому в його процесі мають бути тільки професіонали своєї справи.

 

Ніхто не знає справу про банкрутство краще за арбітражного керуючого

Юристу чи економісту, щоб стати арбітражним керуючим потрібно не тільки пройти навчання, стажування та здати іспит, але й набути певних економічних знань та навичок. І саме такі знання застосовуються в процесі банкрутства, оскільки арбітражний керуючий здатний читати документи боржника чи кредиторів та зчитувати саме ту інформацію, яка потрібна для відновлення платоспроможності. Якщо ж цей процес неможливий, то хоча б для забезпечення максимального задоволення вимог кредиторів.

 

Йти до арбітражного керуючого

Арбітражні керуючі є самозайнятими особами. Вони мають саморегульовану організацію та певний статус в процесі банкрутства зі своїми правилами. То чому така професія не може мати певної «монополії»? Якщо при порушенні кримінального законодавства особі потрібно йти до адвоката, то при натяках на банкрутство – йти до арбітражного керуючого.

 

Збільшення повноважень у досудовому процесі

Наступним аспектом є надання арбітражним керуючим певних повноважень в досудовому процесі. Наприклад, частину повноважень арбітражного керуючого можна розширити та перенести на досудовий процес – підготовки та аналізу документів. В залежності від статусу учасника справи (боржника чи кредитора) у арбітражного керуючого може бути пакет гарантованих прав та повноважень.

 

Плюси співпраці фізичної особи з арбітражним керуючим 

На договірній основі арбітражний керуючий може здійснювати допомогу у підготовці документів для фізичної особи боржника. Такими документами можуть бути декларація, попередній план реструктуризації, підготовка заяви до суду, перевірка фінансового та майнового стану, тощо. Ставлячи підпис на таких документах поряд із боржником, арбітражний керуючий засвідчує їх правильність та перевірку. А в подальшому він може бути призначеним керуючим реструктуризацією. 

Досить часто фізичні особи не розуміють процедури відновлення платоспроможності її економічної структури та судового процесу, а тому при аналізі та підготовці документів арбітражний керуючий може попереджати безпідставне звернення до суду із заявами, тим самим розвантажуючи суди.

 

Плюси співпраці юридичної особи з арбітражним керуючим 

Що стосується юридичних осіб, то арбітражний керуючий може приймати участь у аналізі документів, безпосередньо здійснювати підготовку плану досудової санації, підготовку заяви до суду чи заяв кредиторів. Знову ж таки, арбітражний керуючий підписує такі документи, що само собою сигналізує всім учасникам, що документи підготовлені та перевірені спеціалістом у сфері відновлення платоспроможності.

Звичайно, що таке представництво повинно бути на договірній основі із відповідною ринковою оплатою праці для арбітражного керуючого та чітко регламентуватися законодавством, щоб не було зловживань та порушень гарантій всіх учасників.

 

Що це нам дасть?

Розширення статусу, прав та гарантій діяльності арбітражних керуючих забезпечує їх постійною роботою та відповідною оплатою поза межами справи про банкрутство; сприяє проведенню процедури реструктуризації чи розпорядження майном у визначені строки, оскільки частина роботи буде виконана на досудовому етапі, що в свою чергу зменшує навантаження на суд.

Тому, нам варто прямувати далі, розвиватися та ставати дійсно незалежною спільнотою.