II Національний форум “Неплатоспроможність та банкрутство в Україні. Виклики військового часу”

14/06/2024
Практики:

14 червня відбувся ІI Національний форум “Неплатоспроможність та банкрутство в Україні. Виклики військового часу”, який організувала Національна асоціація арбітражних керуючих України за сприяння Проєкту ЄС “Право-Justice”.

З вітальним словом виступив Олександр БОНДАРЧУК, голова НААКУ: “Попри складний період, НААКУ адаптується до воєнного стану – продовжує функціонувати, інституційно розвиватись, організовувати корисні для спільноти заходи, брати участь у розробці законопроєктів, захищати арбітражних керуючих”.

Участь у заході взяли представники Міністерства юстиції України, народні депутати, судді, зокрема Верховного Суду, представники Незалежної асоціації банків України, АТ “Укроборонпром”, арбітражні керуючі, правники, експерти Проєкту ЄС “Право-Justice”.

Усі учасники форуму мали змогу ще ближче дослідити процедури банкрутства та їх особливості, як інструменти для допомоги бізнесу в питаннях відновлення платоспроможності. А також почули від спікерів відповіді на актуальні питання практики, зокрема такі як:

  • перспективи законодавчого регулювання для професії арбітражних керуючих;
  • дисциплінарна відповідальність арбітражних керуючих, актуальна практика;
  • солідарна та субсидіарна відповідальность у справах про банкрутство;
  • строки в процедурах банкрутства: проблемні питання;
  • банкрутство підприємств з активами на ТОТ та в зоні бойових дій;
  • застосування санкцій до сторін процедури банкрутства: проблемні питання;
  • формування фонду виплати винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого;
  • автоматизована система «Банкрутство та неплатоспроможність».

Модератором першої сесії: “Розвиток та перспективи інституту неплатоспроможності” виступила членкиня Ради арбітражних керуючих України, керуюча партнерка Юридичної компанії Nobili, Наталія ТИЩЕНКО.

“На сьогоднішній день існують процедури банкрутства, які допомагають боржнику вийти зі стану кризи, та відновити виробництво. Зараз, в умовах війни, банкрутство є дієвим інструментом для стягнення кредиторської заборгованості, для притягнення до відповідальності посадових осіб та власників, для повернення виведених активів. Безперечно, банкрутство для боржників – це інструмент для відновлення бізнесу”- зазначила Наталія ТИЩЕНКО.

Під час сесії Олексій Мовчан, народний депутат України, розповів про перспективи законодавчого регулювання професії арбітражного керуючого. Також привідкрив завісу законотворчого процесу на шляху до Європи. «Саме важке -це побороти тягу до мараторіїїв», зазначив Олексій Мовчан.
“Тільки в перші дні військового стану, було 2 спроби накласти мараторій на процедури банкрутства, з чим Раді НААКУ вдалося вдало впоратись. І мораторій – це не єдиний виклик, з яким довелося стикнутися НААКУ.”- зазначив Олександр Бондарчук.  Також торкнувся  деяких проблем, які були вирішені за рахунок тісної співпраці з стейкхолдерами сфери банкрутства та плідної роботи Ради НААКУ.  Окреслив досягнення спільноти і окреслив напрями майбутньої роботи.
Юліан Хорунжий, Старший партнер Ario Law Firm, підняв тему законодавчих змін і розказав про ідеологію законопроекту щодо превентивної реструктуризації. Зміни до Кодексу з процедур банкрутства України, в частині застосування превентивної реструктуризації, змушують Законодавця, нарешті, чітко розмежувати термінологію “неплатоспроможність” та “загроза неплатоспроможності”.
Владислав Філатов розповів про перспективи регуляторної політики Міністерства юстиції України і надав відповіді на самі гарячі питання спільноти щодо обовʼязку арбітражних керуючих звітувати.
Також серед запрошених гостей та спікерів заходу були:
Олег МИХАЛЮК, Головний експерт з питань правосуддя в економічній сфері Проєкту ЄС «Право-Justice»;
Олександр БАНАСЬКО, Суддя Великої Палати Верховного Суду;
Сергій ЖУКОВ, Суддя Верховного Суду;
Діана КОЗЛОВСЬКА, Арбітражна керуюча;
Василь ГЕЙ, Представник НАБУ;
Сергій ДОНКОВ, член Ради арбітражних керуючих України;
Олена ВОЛЯНСЬКА, членкиня Ради арбітражних керуючих України;
Олег ВАСЬКОВСЬКИЙ, Суддя Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство;
Максим ПАСТУШОК, Директор Департаменту санкційної політики;
Ірина СЕРБІН, Заступник директора Департаменту санкційної політики;
Євген ІВАНЕНКО, Член Ради арбітражних керуючих України;
Даніїл ФЕДОРЧУК, Директор Департаменту з правових питань АТ “Укроборонпром”,
Андрій ПАЛКІН, член Ради арбітражних керуючих України;
В’ячеслав ПЄСКОВ, Суддя Верховного Суду;
Олена ЯНЮК, Суддя Господарського суду Київської області;
Юлія КАРАУШ, керуюча, заступниця Голови Ради арбітражних керуючих Донецької області;
Денис ЛИХОПЬОК, Член Кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих;
Андрій ДЖУРА, Представик НАБУ.
Цікавий майстер-клас провела Анна Калініна, засновниця та головна тренерка Академії розвитку “Ritorstars”, коуч з ораторської майстерності та ефективного спілкування. Ми отримали всього 10 прийомів від Анни, проте впевнено можемо сказати, що обов’язково більшість учасників Форуму повернеться до цієї теми ще – «Жорстка риторика. Маніпуляції в переговорному процесі».
Під час заходу був проведений благодійний аукціон, на якому було зібрано 240 тис. грн. На ці кошти будуть придбані засоби радіоелектронної боротьби для 56 ОКРЕМОЇ МОТОПІХОТНОЇ МАРІУПОЛЬСЬКОЇ БРИГАДИ.