Готуйте сани влітку

Кодекс з процедур банкрутства підписано! Лічені дні й Він має бути офіційно оприлюднений (15 днів з дня прийняття у встановленому порядку й підписання). Почнеться новий відлік часу. Півроку.

Півроку й Кодекс вступить в дію. Почнеться «нова ера» процедури банкрутства. Банкрутство фізичних осіб. Ніхто не знає, як це буде, та всі мають надію на краще ;))

Звичайним «смертним» прийдеться нелегко, самостійно збираючи пакет документів, готуватися до проведення банкрутства, тож пропоную декілька порад для тих, хто збирається йти до бою поодинці. Щоб відкрити провадження у справі про неплатоспроможність, Вам необхідно пам’ятати:

  1. Ініціатор – Ви сам, якщо розумієте, що фінансову скруту не минути іншим способом. Проте є істотні умови:
  • Заборгованість перед кредиторами не менше 30 мінімальних зарплат (на сьогодні – 125 190 грн.).
  • Ви припинили погашати борги у розмірі понад половини місячних платежів за кожним із кредитних зобов’язань впродовж двох місяців.
  • Винесено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у Вас майна, яке можна стягувати для покриття боргів.
  1. Перелік документів, який необхідно подати до Заяви, досить значний. Та наразі найважливішим є Декларація про майновий стан боржника.

По-перше, для електронної подачі (що здається найбільш зручним варіантом) – необхідно зареєструвати ЕЦП (електронно-цифровий підпис). Приватбанк або ДФС Вам у допомогу.

По-друге, граничні строки подання декларації:

– для громадян, які зобов’язані згідно з Кодексом подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним;

– для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31.12.2019 (включно);

– для фізичних осіб-підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)  – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

Тож, якщо Ви відноситесь до першої категорії і роздумуєте щодо відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, хутчіш подавайте Декларацію.

По-третє, це нелегка справа, оскільки навіть її заповнення – трудомісткий процес, який займає досить багато часу.

До речі, Декларація про майновий стан подається за три роки (за кожен рік окремо).

  1. Арбітражний керуючий (фізична особа, яка отримала відповідне свідоцтво та інформація про яку внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України; професіонал у справах про банкрутство, який призначається господарським судом) – та людина, яка буде пліч-о-пліч проходити з Вами всю процедуру. Безперечно Ви повинні їй довіряти, тож вивчіть досьє, порадьтеся з іншими професійними учасниками ринку.

Будучи відвертою, я б не радила Вам починати дану процедуру самостійно. Безліч нюансів, які неможливо побачити неозброєним оком.

Та якщо Ви готові, то «готуйте сани влітку»!

АВТОР ПУБЛІКАЦІЇ: АНАСТАСІЯ СОЛТАНОВСЬКА