I Національний форум “Неплатоспроможність та банкрутство в Україні. Виклики військового часу”

02/06/2023
Практики:

2 червня відбувся I Національний форум на тему «Неплатоспроможність та банкрутство в Україні. Виклики військового часу» за ініціативи Національної асоціації арбітражних керуючих України та за підтримки Проєкту ЄС “Право-Justice”.

У заході, крім арбітражних керуючих, взяли участь юристи інших галузей практики, представники органів державної влади, банківського сектору, бізнесу.  

Усі учасники форума мали змогу ще ближче дослідити процедури банкрутства та їх особливості, як інструменти для допомоги бізнесу в питаннях відновлення платоспроможності. А також почули від спікерів відповіді на актуальні питання практики, зокрема такі як: 

  • Державне регулювання та підтримка Держави в умовах воєнного стану.
  • Бізнес в умовах війни: збереження, відновлення, відповідальність.
  • Судові процедури банкрутства в умовах воєнного часу. Актуальна судова практика.
  • Виклики війни: функціонування банківського сектору, мораторії, санкції та націоналізація.

 

 

 

 

 

Сесію під назвою “Бізнес в умовах війни: збереження, відновлення, відповідальність” модерувала Наталія Тищенко, членкиня Ради асоціації арбітражних керуючих, керуюча партнерка Юридичної компанії Nobili.

“На сьогоднішній день існують процедури банкрутства, які допомагають боржнику вийти зі стану кризи, та відновити виробництво. Зараз, в умовах війни, банкрутство є дієвим інструментом для стягнення кредиторської заборгованості, для притягнення до відповідальності посадових осіб та власників, для повернення виведених активів. І, безперечно, банкрутство для боржників – це інструмент для відновлення бізнесу”, – такою думкою поділилася Наталія Тищенко.

Відкриваючи форум, голова НААКУ Олександр Бондарчук зазначив, що цей захід – історична подія, адже він є першим професійним заходом у такому форматі. Голова НААКУ також відзначив важливу роль арбітражних керуючих у суспільстві та в житті країни.

Актуальною назвав проблему платоспроможності міністр юстиції Денис Малюська. У своєму зверненні він виокремив три виклики, які треба подолати: воєнний, євроінтеграційний та корупційний.

Народний депутат України Олексій Мовчан акцентував важливість законопроєкту 7442, яким пропонується внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо застосування процедур банкрутства в період дії воєнного стану. Він висловив упевненість, що проблем із прийняттям законопроєкту в другому читанні не буде. Але в суспільстві є проблеми зі сприйняттям банкрутства як явища. 

Арсен Мілютін, заступник голови правління АТ «Ощадбанк», відповідальний за роботу з NLP, порушив тему створення нових механізмів стягнення, зважаючи на виклики сьогодення. Він зазначив, що важлива оцінка кожної конкретної ситуації, а стягувати заборгованість під час війни – не той шлях, яким треба рухатись.

Також серед запрошених гостей та спікерів заходу були:

  • Денис Малюська, Міністр юстиції України;
  • Микола Лукашук, Голова Дніпропетровської обласної ради;
  • Олег Васьковський, Суддя Верховного Суду;
  • Сергій Жуков, Суддя Верховного Суду;
  • Олександр Банасько, Суддя Верховного Суду;
  • Тарас Тарасенко, Народний депутат України. Голова підкомітету з прав людини.
  • Владислав Філатов, директор департаменту з питань банкрутства Мінюсту та інші представники юридичної спільноти.
  • Даніїл Федорчук, Директор Департаменту з правових питань ДК “Укроборонпром”;
  • Лілія Тімакіна, Директор із юридичних і земельних питань групи компаній «Аграрні системні технології»;
  • Діана Козловська, Керуюча партнерка Elite Consult Group, арбітражна керуюча, Голова комітету міграційного права Асоціації адвокатів України.

Міжнародним досвідом впровадження новацій в арбітражній практиці поділилися Бартош Сєраковський, заступник директора з питань банкрутства, реструктуризації та досліджень неплатоспроможності (Польща), та Арне Егельс, міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice», арбітражний керуючий, адвокат (Німеччина).

Також своїм досвідом процедури банкрутства поділився секретний гість, фізична особа, який пройшов процедуру банкрутства та відновив свою платоспроможність.

Під час заходу були проведені благодійні аукціон та лотерея, завдяки яким вдалося зібрати понад 200 тис. грн. для придбання обладнання для допомоги військовій частині А 7392, у якій воюють на сході України арбітражні керуючі! Серед лотів також був Науково-практичний коментар до Кодексу України з процедур банкрутства з підписами усіх авторів, люб’язно наданий Юридичною компанією Nobili для розіграшу. Переможцем і новим власником Науково-практичного коментаря до КУзПБ став арбітражний керуючий Микола Струць! Вітаємо та дякуємо за ваш донат! 

 

Переглянути презентації спікерів можна за посиланням.