Шпаргалка для потерпілих частина №2

В’ячеслав Зьома

Керівник практики кримінального процесу і захисту бізнесу Юридичної компанії «NOBILI»

Шпаргалка для потерпілих – друга частина

Ця стаття продовжує фахові поради, як Вам діяти у випадку коли відносно Вас було скоєно злочин. Тобто коли Ви є потерпілим від злочину. Ще раз нагадаю, що потерпілим відповідно до статті 55 Кримінально-процесуального кодексу України, є у нашому випадку фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди. Випадки, коли потерпілим є юридична особа у цій статті ми не розглядаємо.

Якщо вже злочин відбувся, як за Вашої безпосередньої участі, так і без неї. То Ви маєте подати заяву про кримінальне правопорушення до правоохоронного органу до підслідності якого відноситься розслідування вчиненого відносно Вас злочину. Найчастіше це буде саме органи Національної поліції. Вони теж мають внутрішню структуру і розподіл розслідування злочинів відбувається за територіальною ознакою. Якщо злочин було вчинено у Подільському районі м. Києва, то і звертатись треба саме до Подільського УП ГУНП в м. Києві. Раніше була ефективною практика звернення із заявою про кримінальне правопорушення до органів прокуратури, а останні мають передати з дотриманням правил підслідності наявні матеріали до органу розслідування та доручити проведення досудового розслідування (ст.214 КПК України). Але на цей час все зводиться до формалізму і в більшості випадків органи прокуратури не вносять відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Відповідно досудове розслідування не проводиться. Тому краще зразу звертатись безпосередньо до відповідного територіального відділу Національної поліції.

Але й у цьому випадку розраховувати «на сервіс», як кажуть не варто. У переважної більшості випадків для того щоб просто подати відповідну заяву про вчинення відносно Вас кримінального правопорушення – треба набратись багато терпіння. Сподіваюсь Вам стануть у пригоді наступні поради:

  • По-перше, суто формальні подробиці – Вам потрібно мати з собою паспорт. За його відсутності – інший документ, що посвідчує Вашу особу. Крім цього саму складену власноруч заяву про кримінальне правопорушення. Також знадобляться документи в копіях або оригіналах. Які підтверджують обставини вчиненого злочину – наприклад договір оренди квартири, з якої було викрадено Ваші речі, договір купівлі- продажу автомобілю, його техпаспорт у випадку його угону, чеки, де зазначено вартість викраденої побутової техніки, Імей смартфону, на який дзвонила особа із погрозами, свідоцтво про народження дитини, якщо злочин було вчинено відносно неї і інші документи в залежності і інші документи, які підтверджують будь-які обставини вчиненого злочину. У заяві про кримінальне правопорушення має бути викладено стислий зміст подій – кримінального правопорушення, що було вчинено. А саме, дата, приблизний час, місце вчинення кримінального правопорушення, які саме дії було вчинено і в чому вони полягали, хто їх вчинив, якщо це відомо. Кваліфікація кримінального правопорушення, яке було на Вашу думку вчинено і свої анкетні дані і контактні дані також. Свої підозри стосовно винних осіб, а також данні про свідків – прізвище, ім’я, по батькові, телефон і адресу також треба повідомити, і їх необхідно викласти під запис, як під час допиту, так і під час складення наприклад пояснень. Які хоч і не передбачено діючим КПК України, проте їх складають й до цього часу.

 

  • По – друге, насправді в більшості випадків для правоохоронців – Ви чергова пересічна особа, яка прийшла із своїми проблемами, і жодної користі для них, крім додаткової роботи і клопоту не несете. Тому готуйтесь очікувати, готуйтесь до черги з досить різними і специфічними громадянами, а інколи до байдужості чи банального хамства і не лише від відвідувачів. І в цьому випадку треба чітко пояснити у першу чергу поліцейським, що Вам потрібно саме щоб прийняли Вашу заяву із документами про кримінальне правопорушення. Це може бути черговий з чергової частини райвідділу, черговий слідчий зі слідчо-оперативної групи райвідділу – головне, щоб у Вас прийняли Вашу заяву із доданими документами і видали Вам на підтвердження письмовий документ. Це ще зовсім не значить, що саме цей поліцейський буде займатись розслідуванням кримінального провадження де Ви маєте бути визнанні потерпілим. Якщо заяву у Вас не приймають – звертайтесь до керівництва, вимагайте щоб Ваші права було дотримано. Тут всі не заборонені законом засоби має сенс використовувати. У випадку, якщо час недоцільно було втрачати і Ви звернулись без складеної заяви і документів до райвідділу. То і в цьому випадку у черговій частині, або у чергового слідчого слідчо-оперативної групи Вам мають надати бланк заяви. Або ж скласти протокол прийняття усної заяви про кримінальне правопорушення. У цьому випадку все заповнює працівник поліції із Ваших пояснень. Після чого Ви перевіривши, щоб всі відомості було з Ваших слів внесено до протоколу вірно, підписуєте цей протокол. Всі суттєві обставини мають бути внесені відповідно, навіть дослівно до цього протоколу. Ваш підпис свідчить, про те, що Ви все прочитали і все складено правильно з Ваших слів.

 

  • По-третє, навіть після того, як у вас прийняли заяву із матеріалами, це ще не значить, що відомості про вчинене відносно Вас кримінальне правопорушення будуть внесені до ЄРДР і почнеться досудове розслідування. Бо в більшості випадків, якщо не настала насильницька смерть людини чи інший вкрай очевидний злочин, то відомості до ЄРДР просто можуть бути не внесені. А Вам у кращому випадку поштою надійде папірець, на якому якій дільничний викладе свої міркування про те, що не вбачає ознак кримінального правопорушення. Це в кращому випадку, тому що такий папірець може просто ніхто й не відправить. І Ви його отримаєте лише власноруч, після 3-5 візиту до райвідділу. І в цьому випадку доцільно  оскаржувати бездіяльність поліцейських до слідчого судді того суду, на території якого знаходиться цей відділ поліції, або інший правоохоронний орган. Якщо Ви звертаєтесь із заявою не до національної поліції. Тобто, якщо Ви наприклад звертались із заявою до слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві (який знаходиться у Шевченківському районі м. Києва)– то Вам необхідно подавати скаргу до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва. І це є дієвий механізм, але у цьому випадку все ж втрачаєте час – місяць, а той два. Допоки суд не розгляне Вашу скаргу.

З викладеного зрозуміло, що це досить складна процедура. Яка є незручною і штучно ускладненою, через погане виконання діючого законодавства саме з боку правоохоронних органів. Справедливо буде зауважити, і автор особисто підтверджує, що стикався і знайомий із порядними і сумлінними правоохоронцями. Які дійсно фахово і якісно виконують свої обов’язки, але ж на разі це більше виключення ніж норма.

Звичайно варто звернутись за фаховою допомогою до адвоката. Бо без досвіду правильно викласти всі обставини злочину і фахово діяти у взаємовідносинах із правоохоронцями, тим більш під впливом всіх цих обставин – дійсно складно.

Звісно наведені поради, це не є універсальний алгоритм дій для всіх можливих дій і випадків, але й він, я сподіваюсь за потреби стане Вам у пригоді.

І пам’ятайте головне, якщо Вам вдалося зберегти Ваше здоров’я і життя під час нападу, Ваші близькі також зберегли своє здоров’я і життя – Ваші справи вже й так у чудовому стані!