Багато людей не досягли своїх цілей, тому що все життя боялися зробити помилку

24/04/2024

Наталія ТИЩЕНКО, керуюча партнерка ЮК NOBILI, членкиня Ради Національної асоціації арбітражних керуючих України, поділилася баченням жіночого лідерства в юридичній професії крізь призму свого досвіду. Про баланс у сфері особистого/ділового життя, навички, must have для жіночого лідерства та перспективи для адвокаток у сучасному світі читайте у виданні “Юридична Газета”.

— Наталіє, з якими труднощами та викликами ви зіткнулися на шляху досягнення успіху в юридичній галузі, особливо як жінка-лідерка?

— За 23 роки практики в юриспруденції я неодноразово особисто стикалася з тим, що жінкам у бізнесі довіряють менше, ніж чоловікам. На жаль, так склалося історично, і це невиправдане явище. Також у практиці банкрутства є багато моментів, коли потрібно проявити силу духу й категорично не можна показувати слабкість. Це тому, що чоловіки ставляться до бізнес-леді передусім як до жінок. І лише через прояв свого професіоналізму можна здобути визнання у колег.

— Як ви розв’язуєте конфлікти і долаєте перешкоди у роботі з командою чи колегами, особливо враховуючи гендерні аспекти?

— Я неконфліктна людина. Проте коли я помічаю провокацію у свою сторону, то вирішую її як професіоналка, застосовуючи знання конфліктології, навички переговорного процесу та медіації. Важливо також виявляти такі маніпуляції та розуміти, чому на вас намагаються натиснути. Це допоможе мислити тверезо й ефективно відстоювати свої інтереси.

— Які стратегії ви використовуєте для підвищення своєї видимості та впливу на ринку юрпослуг як юристка-лідерка?

— Я завжди зацікавлена в результативності та користі своєї роботи передусім як правозахисниця. Тож шукаю можливості та ідеї для розвитку практики, професії та законодавства. В цьому мені допомагає членство у професійних організаціях, зокрема в Раді Національної асоціації арбітражних керуючих України. В ній я можу пропонувати нові законодавчі ініціативи, брати участь у розгляді законопроєктів та вносити правки, проводити заходи для популяризації практики банкрутства і покращення іміджу професії арбітражного керуючого. Також я виступаю на бізнес-форумах і беру участь у закритих бізнес-клубах, популяризуючи серед їх аудиторії свою сферу.

— Чи були випадки, коли вам доводилося балансувати між професійними та особистими цілями? Як ви це робите?

— Я й досі балансую між своїм професійним та особистим життям. Я чітко знаю, що обидві сфери для мене важливі, і одна без іншої буде негармонійною для мого життя. Тому я ставлю цілі і дуже радію, коли встигаю реалізовувати себе у різних ролях.

— Які навички або якості, на вашу думку, є найважливішими для жінки, яка прагне до лідерства у сфері юриспруденції?

— Усе починається із самооцінки та самоповаги. Яким експертом у своїй справі ви б не були, важливо те, наскільки ви впевнені у своєму професіоналізмі, силі та успіху. Лише коли ви повірите в себе, інші повірять у вас, це звичайний закон обміну енергією. Окрім професійної компетентності та навичок управління командою, хочу виокремити те, що вже понад 20 років допомагає мені. Важливо не просто вміти аналізувати складні ситуації та розробляти стратегії, але й швидко приймати рішення. Наразі час — це ваш головний ресурс, найцінніший актив і найбільший ворог, якщо ним нехтувати. Щоб швидко приймати ефективні рішення, які можуть допомогти врятувати життя компанії, бізнесу або ж людини, я завжди слухаю свою інтуїцію.

Ми звикли приймати рішення з холодним розумом, проте ігнорувати власні відчуття та інтуїцію — хибний крок. Перш ніж щось вирішити, я завжди запитую себе про наслідки та ризики, про те, кому стане краще від мого рішення. Важливо проявляти емпатію і не боятися ризикувати. Ризикуючи, я завжди ставлю собі запитання: що, якщо станеться найстрашніше? Іноді потрібно бути гнучкою і розуміти, коли вам вигідно зробити крок назад, щоб далі зробити 10 вперед. Слухаючи своє «Я», ви навчитеся приймати рішення в умовах невизначеності й тиску, бути вірною своїм цінностям, зможете протистояти будь-яким викликам, розв’язувати конфлікти й будувати співпрацю.

— Чи маєте ви свої особисті стратегії та підходи до менторства жінок у юридичній сфері?

— Наразі я бачу свою місію в тому, щоб допомогти жінкам в юриспруденції та бізнесі віднайти баланс між особистим життям і роботою. Я сама пройшла крізь етапи, коли робота була для мене всім, через що страждали інші сфери мого життя. Маючи досвід розв’язання цього питання, я хочу поділитися ним з іншими. Тому я заснувала спільноту для жінок Balance Wheel, для учасниць якої ми проводимо онлайн- та офлайн-заходи. Після ковідних часів усі ми скучили за живими зустрічами, адже це можливість обмінюватися енергією, надихати та мотивувати одна одну, знаходити нові ідеї та сенси.

На початку війни ми проводили багато вебінарів з експертами з різних сфер життя, які давали важливі відповіді на запитання жінок, організовували практики йоги, майстер-класи. Я впевнена, що такий формат дуже ефективний, бо це можливість розширити світогляд, завести корисні зв’язки та презентувати себе. Поєднуючи ці методи та професійний розвиток, будь-яка жінка може досягти успіху та щастя в усіх сферах життя, попри те, в якій галузі вона працює. Зараз дуже важливо, щоб жінки турбувалися про своє ментальне здоров’я і пам’ятали, що воно не менш цінне за «Мерседес» та інші матеріальні блага.

— Які перспективи ви бачите для жінок-адвокаток у сучасному світі та юридичній галузі майбутнього?

— Світове сприйняття рівності статей сприяє зростанню можливостей для жінок на різних рівнях кар’єри. Сучасний світ ійого юридична галузь відкривають все більше можливостей для жінок. З’являються нові спеціалізовані практики в юридичній сфері, такі як цифрове, технологічне, екологічне право, кібербезпека та інші, де жінки вже роблять значний внесок. Використання технологій, зокрема штучного інтелекту й автоматизації процесів, може створити нові можливості для розвитку кар’єри усфері права. Зростання глобальних викликів вимагає більшого розуміння міжнародного права, що дає змогу для жінок реалізуватися у міжнародних організаціях і компаніях. Все частіше жінки стають лідерками у розв’язанні суспільних проблем, беруть участь у розвитку правових політик і сприяють створенню більш справедливого суспільства. Я переконана, що чим більше жіночої енергії буде з’являтися на високих посадах, зокрема в політиці, тим менше буде конфліктів у суспільстві.

— Які поради ви дали б молодим жінкам, які розпочинають свою кар’єру в юридичній сфері?

— Проявлятися! Багато людей не досягли своїх цілей, тому що все життя боялися зробити помилку. Тому я раджу не боятися переломних моментів, адже саме завдяки ним відбувається наш прогрес. Ризикуйте, дійте, розповідайте про себе та доводьте ділом свій професіоналізм, не бійтеся змін і шукайте можливості повсюди. І перестаньте думати, що ваше місце хтось вже зайняв і ви не зможете досягти більшого. У цьому світі місця та можливостей вистачить на всіх. Головне — мислити в позитивному векторі свого життя.

— Хто з українських правозахисниць був і є для вас натхненням і прикладом жіночого лідерства?

— На початку мого шляху історія жіночого лідерства не була така популярна, як зараз. Та й жінок у професії юриста було менше. Тому зараз, коли я бачу нові обличчя у нашій юридичній спільноті, я щиро радію! Ця потужна жіноча енергія сильно впливає на розвиток жіночого лідерства і сфери юриспруденції загалом. Мене вражає їх сміливість і рішучість брати на себе відповідальність у гучних справах, їхнє бачення та нові ідеї щодо змін у суспільстві. Наразі я надихаюся моїми колегами: арбітражними керуючими Оленою Волянською та Іриною Сербін, суддею Оленою Кібенко, депутаткою Юлією Цибульською, політикинею Оленою Сотник. Ці жінки вже зробили немало для професії та суспільства, за що заслуговують на вдячність.