Повернути 1% збору до пенсійного фонду при купівлі квартири реально

Повернути 1% збору до пенсійного фонду при купівлі квартири реально

Придбати житло в новобудові протягом останніх років стало простіше. Забудовники пропонують різні схеми розстрочки та варіанти кредитування. Різняться також і схеми придбання омріяних квадратних метрів, пропонуються різні види договорів:

  • договір купівлі-продажу майнових прав;
  • інвестиційний договір;
  • договір купівлі-продажу цінних паперів;
  • договір про сплату пайових внесків та участь у будівельному кооперативі;
  • попередній договір купівлі-продажу.

Кожна з вказаних схем має свої переваги та недоліки. Як відомо, купівля житла на первинному ринку нерухомості завжди лотерея, яка за останні роки допомогла багатьом українцям стати власниками квартир.

Розглянемо один із варіантів – придбання квартири шляхом укладення попереднього договору на етапі будівництва, а після його завершення та прийняття будинку в експлуатацію – укладення договору купівлі-продажу. В цьому разі грошові кошти, сплачені за попереднім договором, зараховуються як платіж за основним договором купівлі-продажу.

Для реєстрації права власності на квартиру укладається нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу квартири, при цьому нотаріус вимагає сплати 1% вартості квартири як збір до пенсійного фонду. А це від 10 000 грн. до 30 000 грн. при купівлі житла економ та комфорт класу в м. Києві, за елітне – більше. Сплата такого збору іноді виявляється неприємним сюрпризом для інвесторів. Проте не всім відомо, що від сплати збору звільняються громадяни, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше (п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування»).

Доводити нотаріусу, що квартира придбається вперше, марно, оскільки він буде посилатися на те, що нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності підтвердження збору (п. 153 Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 року №1740 «Про затвердження порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»). Оскільки відсутній механізм перевірки інформації про те, чи вперше особа придбала нерухомість, збір доведеться сплатити, а потім пройти судову процедуру повернення безпідставно сплаченого збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Гарна новина в тому, що вже сформувалася позитивна для власників квартир судова практика по поверненню «пенсійного» збору. Як підготуватися до судового процесу?

  1. Зберегти копію документа про сплату «пенсійного» збору (можна попросити при оплаті роздрукувати додатковий примірник).
  2. Отримати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформаційну довідку за ідентифікаційними даними фізичної особи, що буде свідчити про те, що іншого нерухомого майна немає.
  3. Звернутися до управління пенсійного фонду з Заявою про повернення безпідставно сплачених грошових коштів, отримати відмову у задоволенні заяви. Саме відмова пенсійного фонду є підставою для звернення до суду.
  4. Подати позовну заяву про повернення безпідставно сплачених коштів до окружного адміністративного суду протягом 6 місяців з моменту отримання відмови управління пенсійного фонду (ст. 122 КАС).

Такий спір буде розглянуто у спрощеному позовному провадженні без виклику сторін, а отже, ходити до суду не доведеться. Враховуючи значну завантаженість судів першої інстанції процес розгляду може зайняти до 4 місяців, додавши ще час на підготовку документів, зокрема, листування з пенсійний фондом, приблизно за 6 місяців можна отримати рішення про повернення безпідставно сплачених грошових коштів.

Приклади судової практики:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/73601916

http://reyestr.court.gov.ua/Review/74664042

Тож, варто докласти деякі зусилля та поновити свої права, повернути «пенсійний» збір, що сплачується при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу квартири та реєстрації права власності, якщо таке житло придбається вперше.

Опубліковано на LIGA.net