Юрбізнес воєнного часу

03/05/2022

Як змінилися взаємовідносини з клієнтами та налаштування робочих процесів ЮК “Nobili” з початком війни? На ці та інші питання відповіла керуюча партнерка Наталія Тищенко в рамках інтерв’ю та видання “Юридична газета”.

— Як налаштована ваша робота у воєнний час?

— З початком війни в нас з’явилася нова робота, яка полягає в боротьбі з ворогом та допомозі людям. Впевнена, що наразі це найприорітетнійший напрям для багатьох компаній, і не тільки юридичних. Ми робимо не притаманні нашому бізнесу речі. Працюємо віддалено, паралельно організовуючи гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб: пошук ліків, квартир, одягу тощо.

Щодо проєктів, які компанія Nobili вела до початку війни, то вони майже всі призупинені в очікуванні активізації судової системи. А проєкти, що прямо чи опосередковано пов’язані з країною-агресором, розірвані. Ми одні з перших, хто заявив про припинення будь-яких відносин з російськими клієнтами.

— Запити клієнтів, формат роботи з ними.

— Перший місяць ми надавали безоплатні консультації фізичним особам щодо умов перетину кордону, трудових відносин. Далі була хвиля запитів щодо врегулювання договірних зобов’язань і застосування форс-мажорних обставин для бізнесу, відкриття і функціонування благодійних фондів, обліку та оформлення гуманітарної допомоги, а також постало питання щодо оформлення документів для відшкодування збитків, завданих в результаті воєнної агресії.

Враховуючи, що практика банкрутства тісно пов’язана з відновленням бізнесу після кризи, ми почали активно займатися ревокацією бізнесу. І тут маємо широкий спектр питань, починаючи від логістики та завершуючи забезпечення житлом співробітників бізнесу, що переїжджає. Наразі потреб у суто юридичних послугах обмаль, тому ми бачимо свою місію в максимальному задоволенні потреб бізнесу, а відповідно, допомагаємо в розбудові економіки України.

— Прогнози щодо розвитку ринку з огляду на те, що рашистський рейх падає, і нормальні бізнеси туди вже не підуть.

— Юридичний ринок прямо залежить від відновлення бізнесу. Потроху підприємства починають просинатися, але дуже повільно. Нам потрібна перемога. Після подолання ворога економіка досить швидко почне відновлюватись. Я вже бачу, як вся міжнародна спільнота буде допомагати відбудовувати міста і критичні підприємства. Потреби в юридичних послугах виникнуть відразу після укладення перших угод. Думаю, юристи будуть швидко адаптувати свої послуги до потреб бізнесу. Виникнуть нові практики, які будуть пов’язані з наслідками війни і масовим будівництвом. У зв’язку з тим, що багато кваліфікованих юристів зі знанням міжнародного права залишаться за кордоном, може виникнути кадровий голод саме у цій практиці.

Практика банкрутства буде актуальною, як і завжди після криз.

— Чи плануєте (або вже здійснили) релокацію?

— Плануємо повернутися у свій київський офіс. Наші юристи працюють віддалено. У нас добре налаштована внутрішня комунікація і віддалений доступ до документів. Чекаємо на перемогу!