Банкрутство в Україні – другий шанс для бізнесу. Про що говорили на Business Wisdom Summit

15/03/2023

Банкрутство в Україні – другий шанс для бізнесу. Про що говорили на Business Wisdom Summit

У межах форуму Business Wisdom Summit «Патріоти бізнесу» відбулася панельна дискусія про безпеку інвестування під час війни. Тема вкрай актуальна, адже навіть у державних банках частка проблемних і неповернутих кредитів (NPL) у 2023 році може перевищити 50%. Робота із проблемними позичальниками у воєнний час дуже важка. Але не менше проблем і у бенефіціарів — приватних інвесторів. Чи захищає їх інтереси українське законодавство про банкрутство? Відповідь давала керуюча партнерка Nobili Наталія Тищенко. На її думку, Україна крокує до ЄС, і наше законодавство щодо превентивних заходів для відновлення платоспроможності теоретично вже є відповідним до європейських норм.

«Якщо директор чи керівник компанії знає, що у нього є борги, то протягом місяця він повинен поставити питання про банкрутство. Якщо цього не відбувається, тоді бенефіціар з відповідною вимогою має звернутися до суду і відкрити впровадження щодо банкрутства. Після цього на підприємство приходить арбітражний керуючий, який є професійним антикризовим менеджером. Він вивчає та проводить інвентаризацію, фінансовий аналіз, досліджує, чи були виведені активи за кордон, загалом вивчає всі активи, які можуть стати у пригоді кредиторам, встановлює перелік та частки всіх кредиторів. На бізнес при цьому накладається мораторій. У разі знищення майна, який банк-кредитор мав за заставу, фінустанова може разом з іншими кредиторами відмовитися від застави, замінити її або отримати частку в загальній масі. У нас більше прокредиторський кодекс. Процедура банкрутства дає кредиторам можливість притягнути до субсидіарної солідарної відповідальності. На практиці більшість підприємств ще до початку війни вже були у стані доведення до банкрутства, але досить частими є випадки використання факту знищення майна від авіаударів як привід уникнути сплати боргів. Але майно було відчужено, тому є можливість повернення боргів за вартістю», — повідомила Наталія Тищенко, члекиня Ради Національної асоціації арбітражних керуючих України та Голова комітету з питань банкрутства Асоціації адвокатів України.

 

Також серед спікерів панельної дискусії щодо питання залучення фінансування бізнесу у війну та вирішення питань неплатоспроможності були:
  • Євген Заіграєв, член правління з питань малого та середнього бізнесу ПриватБанку.
  • Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.
  • Олександр Матюшенко, директор Департаменту корпоративного бізнесу, член Правління Банку Південний
Усі учасники погодилися з визначною роллю державної підтримки для банків та бізнесів у війну, коли ризики фінансування дуже великі.