Гра в довгу. Або про що мовчать юристи?

Тищенко Наталія
Арбітражна керуюча,
Керуюча партнерка
Юридичної компанї Nobili

 

Гра в довгу. Або про що мовчать юристи?

Що ми робимо, коли розуміємо, що вичерпані всі альтернативні способи стягнути борг?! Подаємо до суду на кредитора.

Судова практика досить поширений інструмент для стягнення боргів. Не секрет, що у більшості юридичних компаній саме ця практика займає левову частку прибутку. Але чи збігаються наші очікування і отриманий результат ?!

Повірити в диво.

З позитивних моментів позовного провадження при стягненні боргу тільки те, що ми можемо опинитися єдиним кредитором, який швидко отримає очікуване рішення, потім через виконавчу службу отримає свої гроші. Як показує практика, якщо наш боржник має на меті провести розрахунок, то не допускає судових процесів, використовуючи альтернативні методи врегулювання. Як правило, судовий процес проходить гладко, якщо боржник не пручається. А не чинить опір він, тому що знає, що платити вже немає чим. Якщо ж боржникові є, що втрачати, то в хід йдуть всі мислимі і немислимі стратегії, затягуючи сам судовий процес і перетворюючи його в довгострокову безперспективну гру.

Наказ не можна виконати.

Пройшовши всі «кола пекла» ми нарешті отримуємо заповітний наказ про стягнення з боржника певної суми. Але в цей момент виявляється, що поки юристи бігали по судах, все майно кудись випарувалося.

Так було завжди, але може бути по-іншому сьогодні.

Доступність. Основний флагман сьогоднішнього банкрутства в Україні. З банкрутного законодавства була вилучена норма, яка зобов’язує підтверджувати сам борг і його неможливість виконання. Кодекс по процедурам банкрутства допускає порушення справи про банкрутство на підставі первинних документів. Єдиною причиною для догляду в позовне провадження є наявність спору про право.

Що виграє кредитор?

Економить гроші і час раніше витрачаються на судові процеси, пов’язані з підтвердженням боргу.

Має можливість зупинити процес виведення активів.

Щогодини з відкриттям справи про банкрутство судом призначається незалежний арбітражний керуючий, основним завданням якого є збереження майна боржника та блокування недобросовісних дій керівництва.

З призначєнням розпорядника майна (арбітражного керуючого) з’являється доступ до документів та інформації про фінансовий стан боржника.

Виключається можливість погашення іншому кредитору його вимог, навіть якщо є в наявності наказ про стягнення. У зв’язку з порушенням справи про банкрутство зупиняються всі виконавчі провадження. Всі позовні виробництва передаються в господарський суд і розглядаються в рамках справи про банкрутство.

Основним принципом банкрутства є пропорційне погашення всім кредиторам відповідно до встановленої черговості.

Не втрачайте часу на безглузді судові процеси. Змушуйте своїх юристів вивчати банкрутне законодавство! Банкрутство – ефективний інструмент для стягнення боргів уже сьогодні!

Взято з оригінальної статті на LegalHub: https://legalhub.online/blogy/ygra-v-dolguyu-yly-o-chem-molchat-yurysty