Умови поділу (об’єднання) нерухомого майна

25/10/2023

В житті досить часто виникають ситуації коли необхідно вирішити питання поділу нерухомого майна, об’єднання об’єктів нерухомого майна або виділення частки з нерухомого майна. Під час їх вирішення виникають прості питання щодо того, хто може виступати ініціатором такого поділу (об’єднання) або виділення, які об’єкти нерухомого майна можна поділити, об’єднати, або виділити з них частку, а також які особливості (умови) поділу (об’єднання).

Так, ініціатором поділу, об’єднання об’єктів нерухомого майна або виділення частки з нерухомого майна може бути власник такого нерухомого майна або співвласники.

До об’єктів нерухомого майна, що можуть бути поділені (об’єднані)  або виділено частку з нерухомого майна, належать:

  • квартири у житлових будинках квартирного типу;
  • житлові будинки садибного типу;
  • садові, дачні будинки;
  • будівлі, споруди, нежитлові приміщення, групи нежитлових приміщень;
  • будівлі громадського або виробничого призначення.

 

Основні особливості поділу (об’єднання) деяких об’єктів:

Квартири у житлових будинках квартирного типу можуть бути поділені, за умови якщо їх окремі частини, що утворяться в результаті поділу, будуть складатися з ізольованої сукупності цілих житлових і допоміжних (кухня, санвузол тощо) приміщень, які матимуть окремий вихід на сходову клітку, коридор або вулицю та не матимуть сполучення з іншою частиною квартири.

Житлові будинки садибного типу, садові, дачні будинки можуть бути поділені, якщо вони складаються з двох або більше окремих будинків, які матимуть окремий вихід на вулицю. При цьому повинні утворитися самостійні об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять цілісні будинки з допоміжними господарськими будівлями.

Будівлі, споруди, нежитлові приміщення, групи нежитлових приміщень можуть бути поділені, якщо їх окремі частини, що утворяться в результаті поділу, будуть складатися з ізольованої сукупності нежитлових приміщень, які матимуть окремий вихід на сходову клітку, коридор або вулицю.

Будівлі громадського або виробничого призначення можуть бути поділені, якщо в результаті поділу утворюються самостійні нежитлові приміщення або групи нежитлових приміщень, які матимуть окремий вихід на сходову клітку, коридор або вулицю.

Група нежитлових приміщень у будівлі громадського або виробничого призначення, що буде утворена в результаті поділу (об’єднання), повинна мати сполучення між собою.

Групу нежитлових приміщень може бути поділено, якщо їх окремі частини, що утворяться в результаті поділу, будуть складатися з ізольованої сукупності цілих нежитлових приміщень та матимуть окремий вихід на сходову клітку, коридор або вулицю.

Поділ об’єкта (об’єктів) нерухомого майна, в яких оформлено право власності на земельні ділянки (у разі спільної власності на земельну ділянку), розглядаються лише після визначення можливості поділу такої земельної ділянки відповідно до законодавства. Земельна ділянка, яка буде віднесена до кожного новоутвореного самостійного об’єкта, повинна мати самостійний виїзд на вулицю (провулок, площу тощо) завширшки не менше 3,5 метра або можливість організації спільного заїзду. Для догляду за будівлями і проведення їх поточного ремонту відстань до межі сусідньої ділянки від найбільш виступної конструкції стіни треба приймати не менше 1 метра. Не допускається, щоб земельна ділянка або її частини належали одночасно до двох (або більше) новоутворених самостійних об’єктів.

Не допускається під час поділу, об’єднання або виділення надання одному або кільком співвласникам лише допоміжних приміщень житлового будинку або господарських (присадибних) будівель та споруд і їх частин.

Виділ частки з об’єкта нерухомого майна здійснюється щодо об’єкта нерухомого майна, який перебуває у спільній частковій власності, за умови можливості поділу об’єкта нерухомого майна на два або більше самостійних об’єкти нерухомого майна, які є відокремленими, мають окремий вихід на сходову клітку, коридор або вулицю.

 

Слід пам’ятати, що до об’єктів нерухомого майна які не можуть бути поділені, об’єднані або не підлягають виділенню належать:

  • об’єкти нерухомого майна, що є неподільними;
  • об’єкти, які побудовані без дотримання вимог законодавства у сфері будівництва (це як правило об’єкти самочинного будівництва. Так, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил);
  • якщо до складу об’єктів, входить об’єкт побудований без дотримання вимог законодавства у сфері будівництва.